Ochutnejte lahodný a zdravý badyánový sirup. Návod najdete tady.
My bylinkáři si jaro nepochybně dosyta užíváme. Zkoumáme i po cestě na nákup, co kde roste v příkopu, na okraji chodníku,.. nevidíme jen barevné kytky, ale rostliny. Bytosti, které v sobě nesou léčivou sílu. Pomáhají nám už jen tím, že jsou. Víme, že je nemusíme všechny a všude sbírat, ale především je vnímat, a tak přijímat jejich poselství.
Když v dubnu zaprší, příroda se postupně začne zelenat. Po dešti zemi zahřeje slunko a v tu chvíli louky zazáří žlutými pampeliškami. Ale nezelená se jenom tráva, ale taky mnohé bylinky.
Nejčastěji teď kromě zlatě kvetoucí pampelišky vídám česnáček lékařský. Vyrůstá v trsech a lemuje snad každou stráň u lesa (má rád listnaté lesy), lesní cesty, je vidět i v příkopech u silnic.
Listy jsou tvarem podobné kopřivě. Při rozemnutí listu mezi prsty ucítíte česnekovou vůni. Chuťově je česnáček mírně hořký a podobný česneku. Tato chuť je příjemná v pomazánkách, ale i zeleninových salátech. Česnáček nedoporučuji k tepelné úpravě, potom má chuť ještě více hořkou až trpkou. Syrový je zkrátka lahodnější a hodnotnější. V syrových bylinkách je nejvíce prospěšných látek pro tělo.
Má pročišťující účinky, vysoký obsah vitaminu C, podporuje činnost ledvin, jater, dýchacích cest. Pomáhá při jarní únavě při nedostatku vitaminů, a je tak celkově výborným jarním životabudičem.
Protože je to léčivá bylinka, je třeba s ním v případě vnitřního užití zacházet umírněně. Přiměřené množství je však pro každého z nás trochu jiné – rozhodující je třeba naše váha, trávení, ale třeba i fakt, zda užíváte nějaké léky. Buďte ke svému tělu vnímaví, pak mu dodáte takové množství bylinek, které potřebuje.
Níže na fotografii vidíte česnáček těsně před rozkvětem. Všimněte si výrazné žilnatiny na listech
Pampeliška je na rozdíl od česnáčku velmi známá. Vídáme ji téměř všude. Zkuste ochutnat i listy pampelišky, stonky nebo kořeny – ano, i ty se dají jíst syrové. Jsou křupavé a v salátech nadrobno nakrájené udělají dobře vašim játrům, slinivce, ledvinám, které podpoří v jejich přirozené činnosti – vaše tělo bude lépe zažívat potravu, účinněji se bude zbavovat odpadních látek.
Pampeliškové květy jsou nejčastěji užívané k výrobě sirupů. Možná netušíte, že se z nich dá připravit i nálev, mast, pleťová voda, posilující nápoj. Recepty najdete v článku.
Krásná plně rozkvetlá pampeliška
Zlaté květy pampelišky jsou chuťově dobré a hezky vypadají i v salátu. Nebo je přidejte do másla.
Bylinkové máslo můžete uchovat v lednici nebo mrazáku na pozdější použití, a dá se připravit i z jiných bylinek, které máte rádi – pažitka, ptačinec,… Máslo přidejte třeba k bramborám, jáhlám, pohance, na lůžko ze špenátu. Možností je celá řada.
Přišla doba, kdy budeme bylinky sušit na zimu, připravovat z nich tinktury, nálevy, masti, oleje, octy, pleťové a vlasové masky,… To všechno a ještě mnohem více vás naučím v kurzu o bylinkách s názvem Vůně bylin.
Najdete v něm herbář, který obsahuje popis více než 70 bylin s fotografiemi, přes 100 bylinkových receptů, videa o bylinkách, navigaci, co kdy sbírat a mnoho dalších rad. V kurzu jsou i recepty na jídla z bylinek. Bude mi potěšením být vaší průvodkyní.
Při sběru se zaposlouchejte do jemného dechu rostlin a země. Spojte se s energií jarních bylinek, jejichž sílu teď můžeme přijímat.