Ochutnejte lahodný a zdravý badyánový sirup. Návod najdete tady.
Podzim je obdobím barev a překrásných vůní. Můžeme sklízet dary podzimu a zažívat vděčnost…
Naše sklizeň začíná už na jaře. A taky v naší mysli. I to, jak jsme otevření a vnímaví k zázrakům přírody. Pak můžeme pěstovat a sklízet bez použití zbytečných postřiků proti kdečemu a kdekomu.
Být vnímavým pozorovatelem
Abychom se zbavili strachu z toho, že nám někdo naši úrodu sklidí dříve, než se k tomu dostaneme, stačí si všímat svých myšlenek plných obav a jít jinou cestou. S vědomím, že to zkrátka může být jinak.
Vyzkoušejte si to a zkuste žasnout nad krásou jarních květů, veškerým hmyzem, který vaši zahradu obývá a stará se o svou potravu, nad barevností a různorodostí bylin i všech krás, které jsou kolem.
Pak budeme sázet i sklízet z jiné úrovně vědomí.
Neříkám tím, že třeba neuvidíte v třešních nějakého strávníka, nebo že nebudou vaši zahradu obývat mšice nebo mravenci. Zřejmě budou, ale už vás to nebude děsit tak, abyste hned běželi pro nějaký chemický postřik a měli přitom v hlavě myšlenku na záhubu.
I sklízení plodů v takovém naladění je jiné. Ve svém nitru cítíte mír a láskyplnost ke všemu rostoucímu a živému. A projevujete ji navenek.
A až sklidíte třeba jablka a budete je jíst, předají vám to, co jste vy sami vložili při jejich pěstování. Zkuste to pozorovat. Všímejte si, jak se cítíte, když něco na zahradě děláte. Jakou vyzařujete energii.
Pojďme si dnes spolu vyrobit jablečný ocet. Na přípravu jablečného octa jsou nejlepší jablka ze sadu nebo vaší zahrady. Ta, která si koupíte v obchodě, budou pravděpodobně hůře kvasit.
Několikrát jsem zkusila udělat ocet z koupených jablek a nepovedlo se mi to. Ale z těch, která jsem sesbírala v sadu, z těch se to vždy podařilo.
Mám zkušenost, že je mnoho míst, kde se jablka dají sbírat v čistém prostředí – kde není v okolí pole. Objevila jsem je na svých početných toulkách přírodou.
Vyrobte si vlastní jablečný ocet, je to velmi jednoduché a navíc budete vědět, že váš ocet je bez zbytečné chemie.
Jablka nastrouháte celá i s jádřinci. Neloupete je. Pak je naplníte do skleněné nádoby, zalijete vodou až nad jablka. Přiklopíte a necháte je tak asi týden – v pokojové teplotě. Obsah promíchávejte každý den.
Po týdnu je přeneste asi na 3 týdny do temna a chladnější místnosti (do spíže) a nakonec obsah přeceďte a nalijte do lahví. Hotový ocet můžete obvykle skladovat při pokojové teplotě.
Vzpomínám si na dobu, kdy se jablečný ocet doporučoval jako lék. Stačilo ho přidat do vody s medem a užívat nejlépe po ránu na lačný žaludek. Také jsem ho kdysi používala nejen zevně, ale i vnitřně. Přidávala jsem ho do salátů a zeleninových jídel.
To už nějakou dobu nedělám. Jablečný ocet totiž nepřispívá k očistě našeho těla, ani lepšímu trávení. Ocet se chová jako konzervant a konzervuje i škodlivé látky v našem těle. Zabraňuje toxinům, aby mohly být vyloučeny. Současně naše tělo dehydratuje.
… toxicity v našem okolí i ve stravě přibylo.
Některé způsoby jsme převzali z dob dávno minulých, ale ty většinou sloužily jako nástroj pro přežití, nikoli jako způsob, jak své tělo opravdu vyživit a posílit, jako např. dnes tak často propagovaná fermentace.
Fermentace není vhodný způsob přípravy jídla zvláště tehdy, pokud trpíme nějakou chorobou, máme v těle viry nebo jiné patogeny. Ale ani se nedá říct, že by nějak zásadně zlepšovala zdraví, pokud aktuálně žádné symptomy nemocí nepociťujeme.
Ocet je tedy dobrý na zevní použití.
Má desinfekční účinky, je vhodný na hojení drobných ran na pokožce. Můžete si s ním omýt ruce, když přijdete ze zahrady, kde jste si poranili pokožku. Sama to mám vyzkoušené.
Je také skvělý na vlasy. Po umytí (práškem z bylinek) ho použiji jako oplach. Pak ho už nesmývám. Na pleť a do bylinkových masek ho používám zředěný trochou vody.
Jablečný ocet můžete kombinovat s dalšími bylinkami a vyrobit z něj hojivého pomocníka na posílení vlasové pokožky.
Často se doporučuje užívat jablečný ocet s vodou na podporu trávení, ale kvůli konzervačním a dehydratačním účinkům to nedoporučuji. Co pít místo jablečného octa? Je to prosté. Dejte si jablečnou šťávu.
To je způsob, jak vám jablka opravdu pomohou, když pominu to nejjednodušší – prostě sníst několik jablek za den. Na odšťavňování používám mechanický odšťavňovač. Ten vám na jablka postačí.
Jablečnou šťávu můžete kombinovat i s bylinkami. Občas k jablkům přidám ptačinec nebo jinou bylinku, která na mě tzv. zavolá. Očistu těla také podpoříte tím, že jablka zkombinujete s okurkou.
A na dochucení salátů a zeleninových jídel je místo jablečného či jiného octa vynikající citron. Ten také můžete přidat do vody a pít tento očistný nápoj hned po ránu na lačný žaludek.
Na fotce níže vidíte šťávu z jablek, okurky a ptačince
Chcete-li se dozvědět o dalších principech zdravého jídla z bylinek, klikněte SEM.