Ochutnejte lahodný a zdravý badyánový sirup. Návod najdete tady.

Olej z kaštanů

Barevné listy, ranní mlhy, procházky ve spadaném listí, vůně hřebíčku, skořice, badyánu, sběr podzimních plodů, odevzdání, zklidnění,.. tak by se ve zkratce dala popsat atmosféra, který podzim provází. 

Jírovec maďal a kaštany

Statné stromy jírovce obvykle rozkvétají v květnu. Jejich příjemná sladká vůně se pojí s počátkem jara. Z kaštanů (plodů jírovce) na podzim vyrábíme s dětmi zvířátka nebo je nosíme po kapsách na zharmonizování. Ale můžeme si z nich připravit i něco pro své zdraví.

Pro začátek však upozorním, že nedoporučuji květy ani plody užívat vnitřně. Možná snad v nižších dávkách, ale s velkou opatrností. Zato zevní aplikace je bezpečná. Ale i tady zmíním, že je vždy důležité, abyste při užívání jakýchkoli bylin vnímali své tělo, jeho nastavení. Už tím, že si umíme všímat jak na nás různé bylinky účinkují, se propojujeme se světem rostlin. Obvykle se nám pak nestane, že bychom se vystavili nežádoucímu dávkování a způsobu užití.

A ještě dodám, že jírovec maďal je jiný strom než kaštanovník – ten plodí jedlé kaštany, které známe třeba jako opečené. Plody jírovce, také kaštany, se ovšem nekonzumují.

Účinky a forma užití plodů jírovce

Při zevním užití nám kaštany pomohou při žilní nedostatečnosti, proto jsou vhodné především při léčbě křečových žil, ale i hemoroidů a obecně projevech nedostatečného prokrvení. Současně mají kaštany i protizánětlivé vlastnosti. Těch zase můžeme využít při bolestech kloubů a svalů. Dají se však použít i při otocích, které dokáží zmírnit. Se stejnými potížemi nám může zevně pomoci i květ jírovce.

Formou užití je většinou tinktura, olej nebo mast. Nejlépe zevně, jak jsem zmínila výše. Olej, mast i tinkturu natíráme na postižená místa jemným krouživým pohybem. Tahy vedeme ideálně směrem k srdci. Masáž by měla být s jemným přítlakem a měla by být příjemná.

Olej z kaštanů

Posbírané plody jírovce nakrájíme na menší kousky nebo nastrouháme na struhadle. To je potřeba udělat co nejdříve, když si plody přineseme domů. Jakmile začnou kaštany vlivem tepla vysychat, začínají tvrdnout. Pak už by je nebylo možné nastrouhat nebo nakrájet.

Do zavařovačky zcela postačí 6 až 10 plodů. Ty zalijeme kvalitním rostlinným olejem. Je potřeba, aby byly nastrouhané plody zcela pod hladinou oleje.

Následně zavařovačku necháme na teplém a světlém místě – třeba v blízkosti okna. Občas sklenici s obsahem protřepeme, aby se účinné látky uvolnily do oleje.

Po dvou až třech týdnech olej přecedíme. Můžeme ho i mírně ohřát. Hotový a přecezený olej uchováme v temnu bez přístupu přímého slunečního svitu.

Zevní a vnitřní bylinková pomoc

Pokud zevně užíváme nějaké bylinky, doporučuji léčbu doplnit i vnitřním užíváním bylin. V případě potížích s otoky, zánětlivými stavy a žilní nedostatečností většinou volím břízu. Ta pomáhá podpořit přirozenou očistu těla. Dále to může být měsíček lékařský.

Z plodů jírovce občas připravuji i mast. K tomu používám bambucké máslo, někdy přidám i trochu včelího vosku (pak je ale potřeba přidat i olej – třeba bylinkový).

O výrobě mastí, bylinných olejů, ale i tinktur se více dozvíte v online kurzu Vůně bylin. Dostanete tam odpovědi na vaše otázky nejen ohledně výroby bylinkových přípravků, ale také herbář bylinek, videa a další tipy, jak s bylinkami zacházet pro podporu svého zdraví.

Přeji vám hezké dny prožité v radosti z barev, vůní a podzimního naladění.

Linda

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář.

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady